Blogolj!

A Magyar Nyelv Napja ötödször

Az ünnepséget ötödik alkalommal rendezzük meg, a hagyományoknak megfelelően hazai és az elszakított országrészekben, valamint a világ bármely táján élő óvodások részvételével. Idén azért tartjuk meg az ünnepséget 2016. november 11-én 10 óra 30-kor, mert a Pozsonyi Országgyűlésen elfogadott II. törvénycikk november 13-ra datálódik, de az vasárnapra esik. 

A gyerekek a Kárpát-medencében eddig november 13-án 10 óra 30 perckor, a távolabbi területeken helyi idő szerint 10.30-kor kezdték el mondani az óvónők által öt évvel ezelőtt kiválasztott verseket ugyanabban a sorrendben. Az eddigiekben a központi ünnepségen az egyes kerületekből általában 10-10 óvodás vett részt, a többiek az óvodákban kezdték a versmondást.  Az első évben ezer, a másodikban 5000, a harmadikban több mint tízezer, a negyedikben pedig 20.000 körüli gyermek vett részt a közös ünneplésben. A második alkalomtól Skype-on is bekapcsoltunk erdélyi és dunántúli óvodákat. Az óvodások a következő verseket mondják el ugyanabban a sorrendben: Tamkó Sirató Károly: Csigabiga; Kiss Dénes: Labdajáték; Bella István: Mondóka; Fecske Csaba: Tündér; Darázs Endre: Csupa sár.    

Előzmények:         

Pontosan 172 évvel ezelőtt, november 13-án Pozsonyi Országgyűlés 1844. évi II. törvénycikke a magyart államnyelvvé nyilvánította. 2011-ben a Magyar Országgyűlés szeptember 29-én határozatot fogadott el e nap megünneplésére. Ekkor gondoltam először arra, hogy óvodásokkal is ünnepelni kellene, hiszen fontos, hogy minél előbb hozzászoktassuk a gyermekeket a magyar nyelv tiszteletéhez, emellett a részvételről dokumentált (fényképes, filmes) emlékeik legyenek. A legfőbb cél pedig az, hogy már az óvodáskorú gyermekek is örömmel vegyenek részt a magyar nyelv használatának közös ünneplésében. Az első ünnepséget 2012-ben rendeztük a VII. kerületi ERŐMŰVHÁZBAN, a másodikat a Madách Gimnáziumban, a harmadikat a VI. kerületi Eötvös 10 Közösségi Házban, a negyediket pedig az Országgyűlés Gróf Esterházy János termében.   

Az utóbbi két ünnepség fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr volt, aki tavaly személyesen is köszöntötte a gyerekeket. A tavalyi ünnepségen részt vett és felszólalt Pánczél Károly úr, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságánakelnöke, aki idén a rendezvény fővédnöke lesz. A könyvosztás előtt Kelemen András úr, mint a házelnök úr főtanácsadója szól a gyerekekhez.

Idén is felkértem a diaszpóra magyarságát a közös versmondásra.  „Hagyományaink szerint” mesekönyveket is osztunk szoktunk osztani a jelenlévő óvodáscsoportok vezetőinek, ez most is így lesz. Idén a Skype-on bekapcsolt kézdivásárhelyieknek is elküldjük a könyveket.

Aki be akar lépni az előadók sorába, november 11-én pénteken 10.30-kor kezdje el mondani az óvodáskorú gyermekekkel a következő verseket, éljen bárhol is a világban. A más időzónákban élők közül a Kárpát-medence óvodásai a kismagyarországi idő szerint kezdjenek a szavalásba, a távoli kontinenseken élők pedig akkor, amikor náluk 10.30 van. Kérem, küldjenek a versmondókról fotókat, és azt is írják meg, hányan voltak. (jblokk@gmail.com)

Szeretettel:

Hanczár János

A VERSEK 

Tamkó Sirató Károly: Csigabiga
Ha villámlik
ha földreng
– csigabiga
nem töpreng.
Lesz fű mindig
elegendő
– megtelik a
csigabendő! 
Árkok, parkok
peremén
– csigamódra
élek én.
Tombol a nyár
hevesen
csavart házikómból magam
– akár ki is szerelem!

Kiss Dénes: Labdajáték

Száll a labda, röpp, röpp, 
száll rajta a pötty, pötty. 
Kislány dobja, fiú kapja, 
itt a labda, hol a labda. 
Száll a labda, röpp, röpp, 
száll rajta a pötty, pötty. 
Jobbra-balra és forogva, 
sose essen le a porba.
 

Bella István: Mondóka
Csitt, csatt, csutka, csütörtök,
kisült-e már a sülttök?
Ha már kisült a sülttök,
én akkorát süvöltök,
hogy rögtön lecsücsültök.

Balázska, a kisördög,
idefut, meg odafut,
jól bevágja a kaput,
elviszi a sülttököt:
fújhatjuk a früstököt.
 

Fecske Csaba: Tündér
Kel a tengerből,
habokon táncol,
szeme két zöld gyöngy,
haja föllángol.
Ti-ti-tá-tá-tá,
ti-ti-tá-tá-tá.
Ködön átlibben,
dala ellobban,
de ha rád pillant,
szive megdobban.
Ti-ti-tá-tá-tá,
ti-ti-tá-tá-tá.
 

Darázs Endre: Csupa sár
Most az utca
Csupa sár, csupa sár,
Sári néni
kiabál, kiabál.
„Hallottad-e,
Te macska, te macska,
Vigyázzál
A talpadra, talpadra!”
Ám a macska,
Hiába, hiába:
beugrott a
szobába, szobába.
Sári néni
Kiabál, kiabál:
„Juj, a szobám
Csupa sár, csupa sár!”

https://jonajani.blogstar.hu/./pages/jonajani/contents/blog/31617/pics/14788017613867957_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?