Blogolj!

Csepel a polgárosodó városrész

Egy ma jött csepeli hírről jutott eszembe:

Amikor 25 évvel ezelőtt megérkeztem életem következő állomására, Csepelre, szokásom szerint bejártam az új helyet. Szeged után először nem is volt olyan könnyű megszokni az egykori munkásparadicsomot, de lassan-lassan megszerettem a két Duna által övezett szigetcsúcsot, a kavicsbányákból lett tavakat, a Királyerdei, Királymajori utcákat, amelyek úgy kanyarognak jobbra-balra, hogy könnyen el lehet tévedni bennük. Emlékszem, úgy 20 évvel ezelőtt egy kabaréban szerepeltünk Csúri Ákos Szintén Szegedről érkezett barátommal a Királyerdei Művelődési Házban, bocsánat, Rideg Sándor Művelődési Házban. Többek közt előadtuk, a Hej, te bunkócska, te dráma kezdetű általam átírt rémdalt is, aminek négy asztalnál óriási sikere volt, hat asztaltól viszont áradt felénk az elvtársi szemekből a kénköves gyűlölet lángcsóvája. Hát még amikor az akkor utca- és térnevekből összerakott bökverset adtam elő. A négy jobboldali asztalnál hangos kacagás hallatszott, a hatoktól néma utálat dőlt felénk. Amúgy, máig nem tudom kitalálni, ki lehetett az a kádárnyaló hülye, aki azzal lepte meg azt a szegény melóst, hogy a munkából a Technikus útra, a Kokilla térre, az Ív utcába, vagy a Hengerész, a Fémmű, a Kohász, a Vasöntő, a Huzal, a Csővonó, a Marógép, a Csapágy, vagy a Csille utcába érkezzen haza, hogy csak néhányat említsek az elrettentő példák közül. Akkor még úgy búcsúztak tőlünk a jeles művház akkori urai, hogy: reméljük, soha többé nem jöttök ide! Pedig a mód- és mószerváltás után öt évvel voltunk. Azután szép lassan jöttek a változások. Többek között a Vöröshadsereg útja például ismét Mária Királyné útja lett, a Tanácsház tér szent Imre térré változott, és a Szent István út nevet kapta meg ismét az ötvenhatos forradalmárok által felkoncolt kommunista gazember, az akkoriban mindenki által rettegett tanácselnök, Kalamár József neve helyett. (Mecsoda különbség!)

Már-már azt hittem, hogy minden rendben lesz, és sokkal nyugodtabban sétáltam Árpád apánk nyári szállásának, a főlovászmesteréről, Csepelről elnevezett sziget északi felén, amikor derült égből villámcsapás: jött a hír, hogy egymást ölik a kommunisták. Az egymást szó persze kicsit bulváros túlzás, hiszen egyoldalú öldöklés volt valami elsikkasztott pénz miatt. Azóta van az ágyam fölé ragasztva a mindenki által ismert szolzsenyicini meghatározás, de ezt most hagyjuk. A polgári vezetés viszont őrzi a meggyilkoltak emlékét. Erről szól a mai Csepelről érkezett hír:                          

Takács József családja, a csepeli önkormányzat valamint a Magyar Országgyűlés nevében koszorúzták meg csütörtökön reggel a csepeli kettős gyilkosság áldozatainak síremlékét a Csepeli temetőben. Éppen hét esztendővel ezelőtt, 2009. január 7-én történt az az előre megfontolt, brutális gyilkosság a Csepel Sziget Általános- és Szakképző iskolában, amelynek során megölték Takács József intézményvezetőt és Papp László tanárt.

A Magyar Országgyűlés nevében Németh Szilárd parlamenti képviselő, a csepeli önkormányzat részéről Borbély Lénárd polgármester, valamint Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek helyeztek el koszorút az áldozatok sírjainál. A család képviseletében Takács Józsefné, az elhunyt intézményvezető özvegye és lánya, Takács Mónika koszorúzott. Az emlékezésen részt vettek barátok, ismerősök is, akik mécseseket gyújtottak.

index.hu

Életfogytiglant kaptak a gyilkosok

A kettős emberölés elsőrendű vádlottja, Kun Tamás tényleges életfogytiglani börtönt kapott. A másodfokú vádlott, Deme Gábor leghamarabb 36 év után szabadulhat. A gyilkosok motivációiról, a bűncselekmény elkövetéséről a közelmúltban dokumentumfilm készült, amely a Kamera Korrektúra díj kiosztásánál a portré-dokumentum kategóriában harmadik lett. 

A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola 2016. január 4-én hagyta el véglegesen a királymajori iskolaépületet, ahol a bűncselekmény történt. Az iskola környékén állandósult botrányok miatt az önkormányzat régóta várt arra, hogy megszüntethesse a 2006 áprilisában létrejött bérleti megállapodást. Az önkormányzat szándékát látva végül az iskola döntött úgy, hogy nem várja meg a szerződés lejártát, és 2016. január 4-ig kiköltözik.

 

Hanczár János - Csepel.hu

 

https://jonajani.blogstar.hu/./pages/jonajani/contents/blog/23738/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?